Albirea dintilor

<<<

In era cosmeticii dentare, albirea dentara detine suprematia in obtinerea zambetului perfect. Exista tratamentele de albire pentru fiecare buget, pentru fiecare program si pentru fiecare pacient.

 

Albirea dentara indeparteaza petele dentare facand dintii mai albi si mai stralucitori.

Suprafata dintilor este acoperita de smalt care le confera acestora aspectul “sticlos”. Smaltul are o structura cristalina.

Cu timpul in structura smaltului pot aparea microfisuri care sunt umplute de coloranti alimentari, din bauturi sau de tabaco. Dintii se pot colora si in urma administrarii unor medicamente - tetraciclina, cat si datorita imbatranirii. Tehnicile actuale de albire pot indeparta  majoritatea petelor dar in cazul coloratiilor  extreme, coroanele sau fatetele pot fi singura solutie.

Procedee

Exista 3 procedee de albire. Toate folosesc peroxidul cu concentratii diferite si timpi de aplicare  diferiti

1. Albirea in cabinet

Pentru modificari semnificative de culoare a dintilor intr-un timp relativ scrut se recomanda albirea in cabinetul stomatologic. Protocolul presupune folosirea unei solutii pe baza de peroxid de carbamina de concentratie mai mare, aplicat pe dinti de catre medic, dupa ce in prealabil gingiile au fost protejate cu o bariera gingivala. Substanta de albire ramane pe dinti timp de 15-20 min dupa care se mai reaplica inca o data sau maxim de 2 ori.

2. Albirea cu gutiere

Se realizeaza acasa de catre pacient. Medicul stomatolog ia amprenta dintilor pentru a putea confectiona un set de gutiere in care pacientul va pune substanta de albit. Solutia de albit are o concentratie mai mica si pacientul trebuie sa o tina pe dinti cateva ore sau chiar toata noaptea. Timpul de albire variaza intre 7-14 zile in functie de dorintele pacientului.

3. Albirea cu solutii din comert

Se pot cumpara benzi de albit sau gutiere, concentratia solutiei de albit fiind cea mai scazuta.

Cat de mult sa imi albesc dintii?

Rezultatele albirii dentare sunt subiective si variaza de la pacient la pacient. Unii pacienti se multumesc doar cu un aspect mai curat si stralucitor al dintilor, in timp ce altii pot fi dezamagiti de rezultate. Sfatuiti-va cu medicul pantru a va face o idee daca rezultatele sunt realizabile si cat timp este nevoie pentru obtinerea lor.

Riscurile albirii dentare

Tratamentele de albire dentara se considera sigure daca se respecta toate indicatiile.

 

Totusi exista o serie de riscuri:

  • sensibilitatea: dupa albire poate exista o sensibilitate relatata de pacienti sub forma unor “fulgeraturi” cel mai adesea pe mijlocul incisivilor centrali. Apare la persoanele cu fisuri ale smaltului sau cu retractii gingivale. Sensibilitatea dispare in majoritatea cazurilor dupa 1-2 zile, dar poate persista si pana la o luna. Se recomanda utilizarea pastei de dinti pentru dinti sensibili cu continut de nitrat de potasiu
  • iritatia gingiilor: apare datorita contactului gingiei cu solutia de albit si dispare in cateva zile

Mentinerea rezultatelor

Pentru a mentine cat mai mult timp rezultatele obtinute in urma albirii recomandam:

  • evitarea mancarurilor si a bauturilor colorate pentru cel putin o saptamana (cafea, cola, vin rosu, sfecla rosie, portocale, etc)
  • folosirea paiului pentru bauturile colorate de cate ori este posibil
  • periajul dupa fiecare masa
  • albirea la domiciliu si cea de intretinere sa se faca o data pe an

De retinut:

  • obturatiile si coroanele dentare sunt afectate de solutiile de albit si pot fi diferite ca si culoare de restul dintilor
  • rezultatele albirii sunt stabile abia dupa 2 saptamani; acest lucru este bine de luat in considerare daca se planuieste o reabilitare protetica cu coroane sau fatete
  • suprafetele radiculare expuse in urma retractiilor gingivale raspund greu la albire

ESTETICA DENTARA

Sanatatea orala

Albirea dintilor