Molarii de minte

<<<

La varsta de 18 ani, in cavitatea orala ar trebui sa fie prezenti 32 de dinti. Fiecare dinte are un rol precis in procesul de masticatie. Dintii din fata (incisivii) participa la incizie, iar dintii din spate (premolari si molari) asigura triturarea alimentelor si formarea bolului alimentar.

 

Pentru o functionalitate normala a aparatului dentomaxilar, un adult trebuie sa aiba 28 dinti. Ultimii dinti care apar pe arcada sunt molarii de minte. Datorita evolutiei filogenetice, adesea, acesti dinti nu mai au spatiu pe arcada, ramanand inclusi si pun presiune constanta asupra arcadei dentare.

De ce trebuie sa imi scot molarii de minte?

Daca molarii de minte au spatiu pe arcada si erup intr-o pozitie corecta ei nu trebuie extrasi.

 

Insa de multe ori, lipsa spatiului de pe arcada ii face sa erupa in afara arcadei dentare sau sa ramana partial sau total inclusi. Daca raman partial inclusi, favorizeaza acumularea de resturi alimentare si producerea de infectii, rezultand inflamatii, dureri, limitari ale deschiderii gurii. Cand ei raman complet inclusi, pot dezvolta chiste sau tumori ce pot afecta dintii vecini si osul inconjurator. Indepartarea dintilor inclusi rezolva de obicei aceste probleme. Extractia timpurie a acestor dinti previne problemele ce pot sa apara si scad riscul asociat cu aceasta procedura.

Examinarea

Pacientii sunt in general examinati in adolescenta de catre medicul dentist, ortodont si chirurg maxilofacial. Examinarea radiologica este necesara pentru aprecierea pozitiei molarilor de minte. Studiile arata ca evaluarea si tratamentul precoce al molarilor de minte asigura rezultat favorabil pentru pacient.

Indepartarea molarilor de minte

Se realizeaza in general sub anestezie locala in cabinetul de chirurgie maxilofaciala.

 

Tehnica consta intr-o mica incizie la nivelul gingiei, indepartarea osului de deasupra dintelui, separarea dintelului de os si in final indepartarea acestuia. Dupa indepartarea molarilor de minte gingia se sutureaza.

 

Postoperator vi se va prescrie medicatie antialgica si antiinflamatorie pentru controlul durerii si reducerea edemelor postoperatorii. In unele cazuri se indica administrarea de antibiotice pentru a preveni infectia.

Simptome postoperatorii

  • sangerare: este normala de la 3-18 ore; daca sangerarea este excesiva se recomanda muscarea cu presiune pe un tampon timp de 30-60 minute; nu indepartati tamponul la fiecare 5-10 minute pentru ca aceasta manopera poate accentua sangerarea; daca sangerarea este persistenta si abundenta contactati cabinetul de chirurgie.
  • edeme si trismus: edemele postoperatorii sunt raspunsul normal al organismului la interventia chirurgicala. Dimensiunea edemelor variaza de la pacient la pacient, sunt maxime dupa 2-3 zile si se reduc dupa 5-7 zile. Trismusul (limitarea deschiderii gurii) apare in general dupa indepartarea molarilor de minte inferiori si poate persista pana la 3 saptamani. Folosirea gumei de mestecat dupa o saptamana de la interventia chirurgicala poate ajuta la disparitia trismusului.
  • durere: postoperator puteti avea dureri usoare sau moderate; vi se vor prescrie antialgice si antiinflamatorii ( Ibuprofen; Ketonal;etc).
  • alimentatie: imediat postoperator se recomanda consumul de alimente moi. Recomandam sa evitati sa beti cu paiul pentru ca presiunea creata poate disloca cheagul.
  • igiena: imediat postoperator trebuie reluata igiena orala; clatirea trebuie facuta cu grija pentru a nu se disloca cheagul sangvin;
  • echimoze (vanatai): in unele cazuri poate aparea o coloratie a tegumentului care variaza de la negru, albastru, verde sau galben si se datoreaza sangerarii postoperatorii de la nivelul tesuturilor; poate aparea la 2-3 zile postoperator si dispare dupa 7-10 zile.
  • alveolita uscata: poate apare in cazul in care cheagul sangvin este dislocat si se insoteste de durere puternica care nu trece la antialgice; trebuie sa luati legatura cu cabinetul de chirurgie pentru tratament.

Alte complicatii si simptome:

  • anestezia buzei, obrajilor sau a limbii: sunt simptome consecutive unei leziuni nervoase si au in general un caracter tranzitoriu; refacerea nervilor necesita saptamani sau luni, iar in acest timp trebuie sa aveti grija sa nu va muscati limba sau obrazul; contactati chirurgul in acest sens.
  • stari de subfebrilitate: pot sa apara imediat postoperator; medicatia antiinflamatorie si o buna hidratare reduc febra; daca persista starea febrila contactati cabinetul de chirurgie.
  • roseata si crapaturi ale coltului buzei: pot sa apara in urma interventiei chirurgicale; este necesara hidratarea buzelor ; se poate folosi Vaselina si Aloe Vera.
  • inflamatia gatului si dureri la inghitire: pot sa apara in urma interventiei chirurgicale; aceste simptome dispar dupa 5-7 zile.
  • durerea si inflamatia: se reduc treptat incepand cu a 3-a zi postoperator; daca cresc in intensitate contactati cabinetul de chirurgie.

Indicatii postoperatorii

  • muscati cu presiune pe tamponul de tifon 30-60 minute postoperator; nu indepartati tamponul la fiecare 5-10 minute, pentru a nu prelungi sangerarea; daca sangerarea continua repetati tamponul compresiv pentru inca 30-60 minute; sangerarea poate dura 3-18 ore postoperator, timp in care veti observa o reducere a cantitatii de sange; daca sangerarea este masiva si nu se opreste in 24 ore contactati cabinetul de chirurgie
  • cat timp sunteti anesteziat aveti grija sa nu va muscati buzele, obrajii sau limba si nu consumati lichide fierbinti
  • nu stati culcat; aceasta va prelungi sangerarea; tineti capul mai sus folosind mai multe perne
  • folositi pachete cu gheata aplicate pe obraz in zona interventiei; mentineti 20-30 minute dupa care faceti pauza 30 minute si reaplicati in primele 1-3 zile postoperator; aceasta va reduce semnificativ inflamatia locala
  • relaxati-va postoperator; activitatea fizica poate creste sangerarea
  • clatiti cu grija gura pentru a nu mobiliza cheagul de sange; se poate folosi apa de gura cu Clorhexidina a 2-a zi postoperator;
  • nu atingeti cu limba sau mana zona interventiei
  • evitati fumatul cel putin 24 ore postoperator; presiunea creata prin fumat poate disloca cheagul, iar privarea de oxigen a tesuturilor in urma fumatului poate intarzia vindecarea
  • continuati igienizarea atenta a dintilor si a limbii.

Pentru orice fel de intrebari va rugam contactati cabinetul de chirurgie. Cazul dumneavoastra este unic si diferit de al altor pacienti. Incercati sa nu tineti cont de indicatiile si sfaturile primite de la familie si vecini, desi pot fi bine intentionate. Nu va administrati singur medicamente. Consultati-va cu echipa noastra care are o experienta vasta pentru un rezultat eficient!

CHIRURGIE

Chirurgie parodontala

Canini inclusi

Molari de minte

Implante dentare